پایگاه تخصصی فقه هنر

امام علی و علم و هنر-ج1-ص8

امام علي عليه السلام در خطبه 5:162 و خطبه 175 به اين حقيقت اشاره کرده اند، که محلّ رشد و تکثير انگل وَبا در آب است؛

وَجَدَحُوا بَيني وَ بَيْنَهُمْ شِرْباً وَبيئاً

(خدايا قريش سرچشمه آبِ بين من و خود را «وَبا» آلوده کردند.) [12] .

در تغذيه و بهداشت غذائي، امام با برخورداري از وحي الهي، مسائل را هشدار مي دهد يا غذاهايي را سفارش مي فرمايد که پس از 14 قرن، هم اکنون دانشمندان عصر ما، با تلاش هاي مداوم به اسرار پنهان آن رسيده و آن را به تجربه گذشته اند.

انواع علوم

پس شيوه هاي تجربي و فلسفي هر کدام مي توانند راه کشف واقعيّت را تداوم داده سرانجام با ديدگاه «وحي» نزديک گردند.

بنابر اين اظهارات وحي گونه حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام در بخش علم و هنر و در ارائه ديدگاه هاي علمي، و طرح علوم و فنون از نظر کاربردي، به سه دسته تقسيم مي گردد.

رازهاي کشف شده

برخي از ديدگاه هاي علمي امام علي عليه السلام در طب و درمان در انسان شناسي در فيزيک و شيمي، در نجوم، در رياضي، در فلسفه و حکمت هم اکنون با تلاش ساليان طولاني دانشمندان جهان کشف شده و قابل شناخت است.

که برخي از آنها در همين کتاب بگونه روشني آمده است مانند:

رهنمودهاي علمي امام عليه السلام

علوم و آگاهي هاي امام عليه السلام

اقسام و جوانب علوم عَلَوي

امام و اقسام علوم

امام و علوم کاربردي

استفاده از علم غيب در حل نزاع ها [13] .

رازهاي علمي در حال کشف

برخي ديگر از اظهارات علمي حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام پس از قرن ها هم اکنون در حال کشف و شناسائي است.

گرچه اطّلاعات کافي و لازمي را هنوز بدست نياورده اند، امّا در حال کشف و شناسائي است و هر روز پرده از اسرار علميِ دستورالعمل هاي آن حضرت برداشته مي شود.

چون روانشناسي در حال گسترش و تخصّصي شدن است و بسيار ريز شده و به صورت کاربردي در آمد، هم اکنون دانشمندان جهان، مبحث «روانشناسي تغذيه» را باور کرده اند که غذاها تنها پروتئين و انواع ويتامين ها به انسان نمي دهد، بلکه غذاها داراي روان خاصّي بوده در روح و جان آدمي نيز تأثير مي گذارند که حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام در اين رابطه ده ها رهنمود و هشدار و دستورالعمل دارد که فرمود:

شير خر نخوريد.

گوشت بُز به فرزندان خود کمتر بدهيد.